ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Woman hands hold a papaya in front of the hips. Pink background.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ή PCOS, είναι μια διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως (The global prevalence of PCOS is estimated between 4% and 20% [3]. The World Health Organization (WHO) data suggests that approximately 116 million women (3.4%) are affected by PCOS globally [4].12 Αυγ 2022) . Είναι μια αρκετά παρεξηγημένη διαταραχή, καθώς δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση γύρω από αυτήν αλλά και συχνά λόγω του ονόματός της και όσων αυτό παραπέμπει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το PCOS ώστε να είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε εάν εσείς ή κάποιο οικείο σας πρόσωπο έρθετε αντιμέτωπες με αυτό. Αν και κατά κύριο λόγο το PCOS επηρεάζει την ποιότητα ζωής, μπορεί να επηρεάσει πολλούς άλλους τομείς της υγείας σας, όπως τη γονιμότητα και τη συναισθηματική υγεία. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το σύνδρομο και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Τι είναι το PCOS;

Το PCOS χαρακτηρίζεται από ένα ελάττωμα στην παραγωγή ορμονών στις γυναίκες. Δεν σημαίνει εγγενώς ότι έχετε κύστες στις ωοθήκες σας εάν έχετε PCOS. Σημαίνει, όμως, ότι η παραγωγή ορισμένων ορμονών δεν είναι επαρκής για να συμβάλλει στην ωορρηξία (όπου ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες με σκοπό τη γονιμοποίηση). Συγκεκριμένα, σημαίνει ότι συμβαίνει υπερέκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), με αποτέλεσμα την περίσσεια τεστοστερόνης. Η περίσσεια τεστοστερόνης σημαίνει ότι η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) δεν μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία.

Τι προκαλεί το PCOS;

Αν και το PCOS είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης υπερβολικών ανδρογόνων ή ανδρικών ορμονών στον οργανισμό, δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί αυτή την περίσσεια σε ορισμένες γυναίκες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η γενετική παίζει ρόλο στην παρουσία του PCOS, καθώς και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τις γυναίκες της οικογένειάς σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες που διεξάγονται σχετικά με πιθανούς παράγοντες όπως το περιβάλλον, ορισμένα φάρμακα και ο τρόπος ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μερικά συμπτώματα που μπορεί να είναι αιτία για ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας είναι:

 • Υπερτρίχωση (αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα)
 • Δύσκολη ακμή
 • Διαταραχή της εμμήνου ρύσεως (σπάνια έμμηνος ρύση, πολύ συχνή έμμηνος ρύση)
 • Αύξηση βάρους
 • Κόπωση ή προβλήματα ύπνου
 • Αραίωση μαλλιών
 • Υπογονιμότητα
 • Εναλλαγές της διάθεσης

  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρακολουθείτε αυτά τα συμπτώματα και να συζητάτε τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους με το γυναικολόγο σας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το PCOS επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, συνήθως στα 20 ή τα 30 έτη. Ωστόσο, το PCOS μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ολοκλήρωση της εφηβείας.

Ποιες είναι μερικές επιλογές θεραπείας;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να βασίζεστε στους υπερήχους κατά τη διάγνωση του PCOS  – καθώς οι κύστες των ωοθηκών είναι περισσότερο αποτέλεσμα του PCOS και όχι αιτία του. Αντίθετα, ο γυναικολόγος σας μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει μια σειρά καταστάσεων.Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Συχνά, η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού και ορμονικού σας κύκλου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών του σώματός σας και ο γυναικολόγος σας μπορεί να συστήσει το κατάλληλο. Δεδομένου ότι η γενική υγεία, η γονιμότητα και η αντισύλληψη επηρεάζονται από το PCOS, η διάγνωση και η θεραπεία είναι απαραίτητες. Μεγάλη βοήθεια πλέον μας δινει και η ινοσιτόλη ή αλλιώς βιταμίνη Β8.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Το να διαγνωστεί κανείς και να ζει με PCOS σίγουρα έχει τις προκλήσεις του, επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο γυναικολόγο που μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να σας προτείνει τα κατάλληλα βήματα. Επικοινωνήστε με το Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό ιατρείο μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ραντεβού καλώντας στο (+30) 2310 655505 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Τηλέφωνο *
Σχόλια

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.