ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΑΜΠΑΣ : ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΑΜΠΑΣ : ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Είτε το έχετε προγραμματίσει είτε όχι, το να μάθετε ότι θα γίνετε μπαμπάς μπορεί να σας προκαλέσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Το σίγουρο είναι ότι η απόκτηση ενός παιδιού θα αλλάξει τη ζωή σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, επομένως είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα, ώστε να μπορέσετε να φροντίσετε την οικογένειά σας και να βοηθήσετε να γίνει μια ομαλή μετάβαση. Αν και όλη η προσοχή πιθανότατα θα είναι στραμμένη στη σύντροφό σας, το να είστε υποστηρικτικός και βοηθητικός συμπαίκτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης εγκυμοσύνης – και μιας μακροχρόνιας σχέσης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές  που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για ό,τι έχετε μπροστά σας και να γίνετε ο σταθερός πατέρας που θα χρειαστεί το μωράκι σας.

Αξιολογήστε τους φόβους σας

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πολλούς φόβους τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες. Αυτό είναι φυσικό—είναι συνηθισμένο να ανησυχείτε για την αλλαγή, τις επιπλοκές και τις ευθύνες που έχετε μπροστά σας. Για διάφορους λόγους, οι άντρες μπορεί να κατακλυστούν από αυτά τα συναισθήματα όταν η σύντροφός τους μείνει έγκυος, καθώς η κουλτούρα μας τείνει να επικεντρώνεται στο τι περνάνε οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι οι άνδρες. Αυτό που έχει σημασία, είναι να φτάσετε στην καρδιά των φόβων, των στρεσογόνων παραγόντων και των αγωνιών σας σχετικά με τον ερχομό του νέου σας παιδιού και να τα επικοινωνήσετε με τη σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσάς και τη σύντροφό σας να φτάσετε στη ρίζα των συμπεριφορών και των αλληλεπιδράσεων που μπορεί να προκύψουν από υποκείμενους φόβους και να αποφύγετε τις περιττές συγκρούσεις.

Μάθετε τι περιμένει και τι χρειάζεται η σύντροφός σας

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν κάνει αρκετά όταν έρχεται το μωρό, ακόμα κι αν οι πατέρες νιώθουν ότι κάνουν πολλά για να βοηθήσουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξαλείψετε αυτή τη δυσαρέσκεια προτού ξεκινήσει, όντας ξεκάθαροι και ειλικρινείς μεταξύ σας σχετικά με τον καταμερισμό της παιδικής φροντίδας και της οικιακής εργασίας, καθώς και τις προσδοκίες σας. Μάθετε τι περιμένει η σύντροφός σας από εσάς από μέρα σε μέρα και ξεκινήστε να σχεδιάζετε ένα σύστημα που θα σας βοηθήσει να το τηρήσετε. Εάν υπάρχει ένταση σχετικά με τον φόρτο εργασίας ακόμη και πριν η σύντροφός σας μείνει έγκυος, τότε φροντίστε να το αντιμετωπίσετε πριν εμφανιστεί και ένα μωρό στο τοπίο!

Ενημερωθείτε

Η πραγματικότητα είναι ότι, ειδικά σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, μπορεί να αναμένεται  από εσάς να λάβετε σημαντικές  αποφάσεις μαζί με (ή ακόμα και στη θέση) της συντρόφου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η σύντροφός σας πιθανότατα θα κατακλύζεται από πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη  επομένως είναι σημαντικό να την υποστηρίξετε. Εάν δεν μπορείτε να πάτε στα ραντεβού με τη σύντροφό σας, τότε φροντίστε να διαβάσετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη, την ανατροφή των παιδιών και τις διαφορετικές καταστάσεις που θα προκύψουν. Η κατανόηση των θεμάτων της εγκυμοσύνης και της ανατροφής των παιδιών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε αφοσιωμένοι στη διαδικασία, ειδικά όταν η σύντροφός σας τραβάει πολλή προσοχή από τους γύρω της!

Είναι εντάξει να αισθάνεστε παραμελημένοι (για κάποιο χρονικό διάστημα)

Αν υπάρχει μια καθολική εμπειρία για τους νέους μπαμπάδες, αυτή είναι να νιώθουν ότι μένουν ” στην απ’ έξω”. Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να ασχολούνται με τη φροντίδα του παιδιού, τη διαχείριση ενός νοικοκυριού και ίσως ακόμη και να επιστρέφουν στη δουλειά, με αποτέλεσμα οι άνδρες σύντροφοί τους να νιώθουν λίγο σαν να έχουν αντικατασταθεί. Αν και αυτό δεν είναι φυσικά σκόπιμο, είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να νιώθετε λιγότερη προσοχή και στοργή από τη σύντροφό σας μόλις έρθει το μωρό. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ανατροφής του μωρού, επομένως να έχετε κατά νου ότι είναι συνήθως βραχυπρόθεσμο. Φροντίστε να αντισταθμίσετε το άγχος της συντρόφου σας διασφαλίζοντας ότι οι ευθύνες σας αναλαμβάνονται και ότι η σύντροφός σας αισθάνεται υποστήριξη, ώστε να έχει την ενέργεια για να αφιερώσει χρόνο στη σχέση σας.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Η εγκυμοσύνη και η γονεϊκότητα είναι μια συναρπαστική πλην όμως αγχωτική περίοδος. Πολλοί γονείς βλέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις να δοκιμάζονται και να συχνά να κλονίζονται. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας  και η ενημέρωση από τον γυναικολόγο σας μπορεί να είναι χρήσιμες για την επεξεργασία των συναισθημάτων και τη διαχείριση του άγχους, επομένως φροντίστε να συζητήσετε τις επιλογές σας με τη σύντροφό σας.  

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Τηλέφωνο *
Σχόλια

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.