ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας
Professional gynecologist examining her patient

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τί είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια προσεκτική εξέταση του τραχήλου της μήτρας και του τοιχώματος του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται κολποσκόπιο, το οποίο δίνει μεγεθυμένη εικόνα του ιστού που καλύπτει τον τράχηλο και τον κόλπο. Εάν ο γυναικολόγος εντοπίσει μια ασυνήθιστη περιοχή κυττάρων κατά τη διαδικασία της κολποσκόπησης, μπορεί να συλλεχθεί δείγμα ιστού για εργαστηριακό έλεγχο (βιοψία).

Πότε γίνεται;

Ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει κολποσκόπηση εάν το τεστ ΠΑΠ ή η πυελική εξέταση έχει αποκαλύψει κάποια ανωμαλία. Η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγνώσει :

 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
 • Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα)
 • Προκαρκινικές αλλαγές στον ιστό του τραχήλου της μήτρας
 • Προκαρκινικές αλλαγές στον ιστό του κόλπου
 • Προκαρκινικές αλλαγές του αιδοίου

 

Είναι επικίνδυνη;

Η κολποσκόπηση είναι μια ασφαλής διαδικασία που ενέχει πολύ λίγους κινδύνους. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές από βιοψίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης. Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανίσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά τη διαδικασία ( πυελικό πόνο, αιμορραγία, πυρετό) επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.

Πώς να προετοιμαστείτε

Για να προετοιμαστείτε για την κολποσκόπηση, ο γιατρός συστήνει :

→ Αποφύγετε να προγραμματίσετε την κολποσκόπηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

→ Μην πραγματοποιείτε κολπική επαφή μια ή δύο ημέρες πριν την κολποσκόπηση

→ Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν μία ή δύο ημέρες πριν από την κολποσκόπηση

→ Μην χρησιμοποιείτε κολπικά φάρμακα για δύο ημέρες πριν από την κολποσκόπηση

→ Πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό, όπως ιβουπροφαίνη πριν πάτε στο ραντεβού σας -ειδικά αν έχετε αντιμετωπίσει πόνο κατά τη διαδικασία στο παρελθόν

 

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται στο ιατρείο και η διαδικασία διαρκεί συνήθως 10 έως 20 λεπτά.  Ξαπλώνετε ανάσκελα σε ένα ιατρικό τραπέζι με τα πόδια σας στους αναβολείς, όπως ακριβώς κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης ή ενός τεστ Παπ. Ο γυναικολόγος τοποθετεί στον κόλπο σας ένα μεταλλικό κάτοπτρο, το οποίο κρατά ανοιχτά τα τοιχώματα του κόλπου, έτσι ώστε να είναι εμφανής ο τράχηλος. Ο γυναικολόγος τοποθετεί το ειδικό μεγεθυντικό όργανο, που ονομάζεται κολποσκόπιο. Στη συνέχεια, ρίχνει ένα έντονο φως στον κόλπο σας και κοιτάζει μέσα από τον φακό του κολποσκοπίου. Ο τράχηλος και ο κόλπος σας έχουν καθαριστεί με βαμβάκι για να αφαιρεθεί τυχόν βλέννα. Ο γυναικολόγος μπορεί να εφαρμόσει ένα διάλυμα στην περιοχή για την ανάδειξη περιοχών ύποπτων κυττάρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος ή μυρμηγκιάσματος.

Αντιμετώπιση του άγχους πριν από την κολποσκόπηση

Μπορεί να αισθανθείτε άγχος πριν από την κολποσκόπηση. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σας βοηθάει να νιώσετε πιο άνετα. Οι γυναίκες που είναι πολύ ανήσυχες, μπορεί να αισθανθούν περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από εκείνες που βρίσκουν τρόπους να ελέγξουν και να διαχειριστούν το άγχος τους. Σημειώστε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες έχετε σχετικά με τη διαδικασία και ζητήστε από το γυναικολόγο να τις εξετάσει μαζί σας πριν ξεκινήσει η κολποσκόπηση.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας

Εάν ο γυναικολόγος σας εντοπίσει μια ύποπτη περιοχή, μπορεί να συλλεχθεί ένα μικρό δείγμα ιστού για εργαστηριακό έλεγχο. Εάν υπάρχουν πολλές ύποπτες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να λάβει πολλαπλά δείγματα βιοψίας. Αυτό που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας εξαρτάται από τον τύπο του ιστού που αφαιρείται. Μια βιοψία τραχήλου της μήτρας θα προκαλέσει ήπια ενόχληση, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη- μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση ή κράμπες. Μια βιοψία του κάτω τμήματος του κόλπου ή του αιδοίου μπορεί να προκαλέσει πόνο, επομένως ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή.

Μετά την κολποσκόπηση

Εάν ο γυναικολόγος δεν έλαβε δείγμα βιοψίας κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, δεν θα έχετε κανέναν περιορισμό στη δραστηριότητά σας μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση σας. Μπορεί να εμφανίσετε κάποιες κηλίδες ή πολύ ελαφριά αιμορραγία από τον κόλπο σας τις επόμενες δύο ημέρες. Εάν λάβατε δείγμα βιοψίας κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, μπορεί να εμφανίσετε: πόνο στον κόλπο που διαρκεί μία ή δύο ημέρες, ελαφρά αιμορραγία από τον κόλπο που διαρκεί λίγες μέρες ή σκούρα έκκριση. Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, το πλύσιμο με σαπούνι στη περιοχή και τη κολπική επαφή για μια εβδομάδα μετά τη βιοψία σας ή για όσο διάστημα σας υποδείξει ο γιατρός.

Αποτελέσματα

Πριν κλείσετε το ραντεβού σας για κολποσκόπηση, ρωτήστε μας πότε μπορείτε να περιμένετε τα αποτελέσματα. Ζητήστε επίσης έναν αριθμό τηλεφώνου που μπορείτε να καλέσετε σε περίπτωση που δεν λάβετε απάντηση εντός καθορισμένου χρόνου. Τα αποτελέσματα της κολποσκόπησής σας θα καθορίσουν εάν θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.