ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΜΑΙΕΥΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

ΜΑΙΕΥΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Τι είναι ο μαιευτικός υπέρηχος;

Ο μαιευτικός υπέρηχος γνωστός και ως υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση του αναπτυσσόμενου μωρού καθώς και των αναπαραγωγικών οργάνων της μητέρας. Ο μέσος αριθμός υπερήχων ποικίλλει σε κάθε εγκυμοσύνη.

Λόγοι για υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης

Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας υπέρηχος μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου, στην εξέταση για τυχόν πιθανά προβλήματα και στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης συνολικά. Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει περισσότερους υπερήχους εάν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σε προηγούμενο υπερηχογράφημα ή εξέταση αίματος. Οι υπέρηχοι μπορούν επίσης να γίνουν για μη ιατρικούς λόγους, όπως για την παραγωγή εικόνων για τους γονείς ή για τον προσδιορισμό του φύλου του μωρού.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (εβδομάδες 1 έως 12), οι υπέρηχοι μπορούν να γίνουν για:

 • να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη
 • να ελέγξτε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου
 • να προσδιορίσετε την ηλικία κύησης του μωρού και να υπολογίσετε μια ημερομηνία γέννησης
 • να ελέγξετε για πολύδυμες κυήσεις
 • να εξετάσετε τον πλακούντα, τη μήτρα, τις ωοθήκες και τον τράχηλο
 • τη διάγνωση έκτοπης εγκυμοσύνης (όταν το έμβρυο δεν προσκολλάται στη μήτρα) ή αποβολής
 • να αναζητήσετε τυχόν ανώμαλη ανάπτυξη στο έμβρυο

 

Στο δεύτερο τρίμηνο (12 έως 24 εβδομάδες) και στο τρίτο τρίμηνο (24 έως 40 εβδομάδες ή γέννα), μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα για:

 • παρακολούθηση της ανάπτυξης και της θέσης του εμβρύου
 • καθορισμό του φύλου του μωρού
 • να επιβεβαιωθούν πολύδυμες κυήσεις
 • έλεγχο του πλακούντα για τυχόν προβλήματα, όπως ο προδρομικός πλακούντας (όταν ο πλακούντας καλύπτει τον τράχηλο) και η αποκόλληση του πλακούντα (όταν ο πλακούντας χωρίζεται από τη μήτρα πριν από τον τοκετό)
 • έλεγχο για χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down (συνήθως γίνεται μεταξύ 13 και 14 εβδομάδων)
 • έλεγχο για συγγενείς ανωμαλίες ή γενετικές ανωμαλίες
 • να εξετάσετε το έμβρυο για δομικές ανωμαλίες ή προβλήματα ροής αίματος
 • παρακολούθηση των επιπέδων του αμνιακού υγρού
 • να προσδιορίσετε εάν το έμβρυο λαμβάνει αρκετό οξυγόνο
 • διάγνωση προβλημάτων που αφορούν τις ωοθήκες ή τη μήτρα
 • να μετρήσετε το μήκος του τραχήλου της μήτρας
 • να συστηθούν άλλες εξετάσεις, όπως η αμνιοπαρακέντηση

 

Πώς να προετοιμαστείτε για υπερηχογράφημα

Μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε μια συγκεκριμένη ποσότητα υγρών ή να αποφύγετε την ούρηση πριν από το υπερηχογράφημα εμβρύου για να έχετε γεμάτη κύστη, ανάλογα με τον τύπο του υπερήχου. Όταν προγραμματίζετε τον υπέρηχο σας, ζητήστε συγκεκριμένες οδηγίες.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου

Κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου, ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι. Ο γυναικολόγος εφαρμόζει ένα ειδικό τζελ στην περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης σας (το τζελ έχει σαν βάση το νερό, επομένως δεν αφήνει σημάδια στα ρούχα ή στο δέρμα σας). Στη συνέχεια, τοποθετεί τον υπέρηχο στην κοιλιά σας. Μετακινώντας την κεφαλή, φωτογραφίζει ασπρόμαυρες εικόνες στην οθόνη υπερήχων και πραγματοποιεί μετρήσεις. Μπορεί να σας ζητηθεί να μετακινηθείτε ή να κρατήσετε την αναπνοή σας ενώ τραβιούνται οι εικόνες. Όταν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εικόνες και είναι καθαρές, ο γυναικολόγος σκουπίζει το τζελ και μπορείτε να αδειάσετε την κύστη σας. Ο γυναικολόγος μπορεί να εκτυπώσει ή να αποθηκεύσει ορισμένες εικόνες για να τεκμηριώσει σημαντικές δομές. Πιθανότατα θα σας δοθούν αντίγραφα.

Η διαδικασία για άλλους τύπους εμβρυϊκών υπερηχογραφικών εξετάσεων είναι παρόμοια. Εάν κάνετε διακολπικό υπερηχογράφημα, ωστόσο, θα σας ζητηθεί να γδυθείτε από τη μέση και κάτω και να φορέσετε μια ρόμπα. Θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι εξετάσεων και θα τοποθετήσετε τα πόδια σας στους αναβολείς. Ο υπέρηχος θα καλυφθεί με ένα προφυλακτικό, και θα λυπανθεί με τζελ. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος θα τοποθετήσει την κεφαλη στον κόλπο σας για να πραγματοποιήσει την εξέταση.

Τύποι υπερήχων εγκυμοσύνης

Πιο προηγμένες τεχνικές υπερήχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν απαιτείται πιο λεπτομερής εικόνα. Αυτά μπορεί να δώσουν στον γιατρό τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνει μια διάγνωση εάν εντόπισε προβλήματα κατά τον παραδοσιακό υπερηχογράφημά σας. Ένας αριθμός πιο προηγμένων υπερήχων συμπεριλαμβάνει το διακολπικό υπερηχογράφημα, το 3-D υπερηχογράφημα, το 4-D υπερηχογράφημα, και το ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου, το οποίο είναι ένα υπερηχογράφημα που εξετάζει λεπτομερώς την καρδιά του εμβρύου.

Είναι ασφαλές;

Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ και πολλά χρόνια και γενικά θεωρείται απόλυτα ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σωστά. Ωστόσο, το υπερηχογράφημα εμβρύου έχει επίσης περιορισμούς καθώς μπορεί να μην ανιχνεύσει όλες τις συγγενείς ανωμαλίες – ή μπορεί να υποδηλώνει εσφαλμένα ότι υπάρχει εκ γενετής ελάττωμα όταν δεν υπάρχει. Εάν ο ιατρός θέλει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία του μωρού σας, μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις.

Το Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό ιατρείο μας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υπερήχων εγκυμοσύνης. Διαθέτουμε σύγχρονους υπερηχογράφους και  προσωπικό υψηλά καταρτισμένο, με μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στις γυναίκες την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές, φιλόξενο και καθησυχαστικό. Καθώς το κέντρο μας είναι αφιερωμένο στις γυναικολογικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υπερήχων εγκυμοσύνης, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένη προσοχή με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να μας καλέσετε στο (+30) 2310 655 505.

Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.