ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Τι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ) είναι μια διαδικασία για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Το τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνει τη συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο – το κάτω, στενό άκρο της μήτρας που βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπ εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης. Το τεστ Παπ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που υποδηλώνουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στο μέλλον. Η έγκαιρη ανίχνευση των αλλαγών αυτών, είναι το πρώτο βήμα για να ανασταλεί η ανάπτυξή του.

Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ Παπανικολάου;

Οι γυναικολόγοι συστήνουν γενικά την επανάληψη του τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο. Εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, ο γυναικολόγος σας μπορεί να συστήσει πιο συχνά τεστ Παπ, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Να σημειωθεί ότι το πρώτο Τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται 6 μήνες με 1 χρόνο μετά τη πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου, μαζί με μια πυελική εξέταση, είναι σημαντικό μέρος της γυναικολογικής υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση καρκινικών κυττάρων και άλλων προβλημάτων του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου, όπως τα προκαρκινικά κύτταρα και η φλεγμονή. Ο γυναικολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τεστ Παπανικολάου για να διαγνώσει τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Φλεγμονή
 • Μόλυνση
 • Μη φυσιολογικά κύτταρα
 • Προκαρκινικά κύτταρα
 • Καρκίνο

 

Ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ταυτόχρονα με το τεστ Παπ. Η μόλυνση από τον HPV είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για τεστ Παπ;

Σε γενικές γραμμές το τεστ Παπ δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ενημερώστε το γυναικολόγο σας :

→ εάν είστε ευαίσθητες ή αλλεργικές σε οποιοδήποτε φάρμακο ή στο λάτεξ

→ για όλα τα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα) και τα φυτικά συμπληρώματα που παίρνετε

→ πότε είχατε την τελευταία σας περίοδο και τι είδους αντισύλληψη ή ορμονοθεραπεία, εάν υπάρχει, χρησιμοποιείτε

→ εάν έχετε ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών ή εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτικά), ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος

→ εάν είστε έγκυος ή υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

⊗ Μην χρησιμοποιείτε κολπικά φάρμακα, αφρούς, κρέμες ή τζελ καθαρισμού για 2 έως 3 ημέρες πριν από την εξέταση ή για το χρόνο που έχει ορίσει ο γιατρός σας.

⊗ Αποφύγετε το σεξ εντός 24 ωρών πριν από την εξέταση.

Θα σας ζητηθεί να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας πριν από τη διαδικασία. Ακολουθήστε τυχόν άλλες οδηγίες που σας δίνει ο γυναικολόγος για να ετοιμαστείτε.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τεστ Παπ;

Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του ιατρού. Γενικά, ένα τεστ Παπ ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Θα σας ζητηθεί να γδυθείτε από τη μέση και κάτω, να φορέσετε μια ρόμπα και να ξαπλώσετε στο κρεβάτι εξετάσεων, με τα πόδια στους αναβολείς. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος εισάγει ένα όργανο που ονομάζεται κολποδιαστολέας στον κόλπο σας. Αυτό τεντώνει τα τοιχώματα του κόλπου για να είναι εμφανής ο τράχηλος. Με τη βοήθεια μιας μικρής βούρτσας, μπατονέτας ή σπάτουλας, ο γυναικολόγος  αφαιρεί απαλά τα κύτταρα από τον τράχηλο και το πίσω μέρος του κόλπου και τα τοποθετεί σε ένα φιαλίδιο υγρού ή τα επιχρίζει σε μια γυάλινη πλάκα μικροσκοπίου.

Εάν χρειάζεστε τεστ HPV, ο γυναικολόγος θα πάρει ένα δείγμα κυττάρων και για αυτό το τεστ. Ακόμα, σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα κολπικής λοίμωξης, μπορεί να πάρει ένα δείγμα από τον κόλπο για εξέταση. Τέλος, ο γυναικολόγος στέλνει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για περαιτέρω μελέτη. Τις περισσότερες φορές, πραγματοποιεί και μια πυελική εξέταση μετά το τεστ Παπ.

Τι συμβαίνει μετά το τεστ Παπ;

Μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά μετά τη διαδικασία πριν πάτε σπίτι. Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει μικρή ποσότητα αιμορραγίας. Μπορεί να θέλετε να φοράτε σερβιέτα ή σερβιετάκι για τυχόν κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν.

Ενημερώστε το γυναικολόγο σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Αιμορραγία
 • Δύσοσμη κολπική έκκριση
 • Πυρετό ή ρίγη
 • Έντονο πόνο στην κοιλιά

 

Τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου συνήθως χρειάζονται μερικές ημέρες. Ρωτήστε μας πώς θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα. Μπορεί να σας δοθούν άλλες οδηγίες μετά τη διαδικασία, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας σχετικά με το πότε και πόσο συχνά πρέπει να κάνετε τεστ Παπ. Οι ειδικοί βασίζουν τις οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου στην ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τα οφέλη του τεστ Παπανικολάου και τις επιλογές σας και να αποφασίσετε από κοινού τι είναι καλύτερο για εσάς.

Στο πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό ιατρείο μας, αποσκοπούμε στη δημιουργία μιας σχέσης στήριξης και εμπιστοσύνης με τις γυναίκες που φροντίζουμε. Προσφέρουμε επίσης υπηρεσίες ThinPrep ΠΑΠ τεστ & HPV τεστ.  Μπορείτε να επικοινωνήστε με τον ιατρό μας στο (+30) 2310 655 505. για διευκρινήσεις ή για να προγραμματίσετε ραντεβού

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για ό,τι σας απασχολεί!

 

 

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.