ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τί είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει στον γυναικολόγο να κοιτάξει μέσα στη μήτρα προκειμένου να διαγνώσει την παθολογία της μήτρας και του ενδοτραχήλου. Πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται υστεροσκόπιο, ένα λεπτό, φωτισμένο σωλήνα που εισάγεται στον κόλπο για να εξετάσει τον τράχηλο και το εσωτερικό της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική ή χειρουργική.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση προβλημάτων της μήτρας. Χρησιμοποιείται επίσης για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων άλλων εξετάσεων, όπως η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)

Η χειρουργική υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση πολύποδων, ινομυωμάτων και συμφύσεων.

Επιπλέον, η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες διαδικασίες, όπως η λαπαροσκόπηση, ή πριν από διαδικασίες όπως η διαστολή και η απόξεση (D&C).

Πότε πρέπει να γίνεται η υστεροσκόπηση;

Ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει τον προγραμματισμό της υστεροσκόπησης την πρώτη εβδομάδα μετά την έμμηνο ρύση. Αυτή η χρονική στιγμή παρέχει την καλύτερη εικόνα του εσωτερικού της μήτρας. Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό της αιτίας της ανεξήγητης αιμορραγίας ή κηλίδων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Πριν από τη διαδικασία, ο γυναικολόγος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια θα είστε προετοιμασμένες για την αναισθησία. Η ίδια η διαδικασία πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

Ο γιατρός διαστέλλει (διεύρυνση) τον τράχηλό σας για να επιτρέψει την εισαγωγή του υστεροσκοπίου. Το υστεροσκόπιο εισάγεται, μέσω του κόλπου και του τραχήλου, στη μήτρα. Στη συνέχεια, εισάγεται ένα υγρό διάλυμα στη μήτρα για να την επεκτείνει και να καθαρίσει τυχόν αίμα ή βλέννα. Το φως που διαχέεται μέσω του υστεροσκοπίου επιτρέπει στο γυναικολόγο σας να δει τη μήτρα και τα ανοίγματα των σαλπίγγων στην κοιλότητα της μήτρας. Τέλος, εάν χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, εισάγονται μικρά εργαλεία στη μήτρα μέσω του υστεροσκοπίου.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η υστεροσκόπηση μπορεί να κυμαίνεται από δέκα λεπτά έως και μία ώρα. Η διάρκεια εξαρτάται από το αν είναι διαγνωστική ή χειρουργική και αν γίνεται ταυτόχρονα μια επιπλέον επέμβαση, όπως η λαπαροσκόπηση.

Ποια είναι τα οφέλη της υστεροσκόπησης;

Σε σύγκριση με άλλες, πιο επεμβατικές διαδικασίες, η υστεροσκόπηση μπορεί να παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο/κλινική
 • Συντομότερος χρόνος αποθεραπείας.
 • Μειωμένη χρήση παυσίπονων μετά τη διαδικασία
 • Πιθανή αποφυγή «ανοιχτής» επέμβασης στην κοιλιά

Πόσο ασφαλής είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, όπως με κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, ενέχει πιθανές επιπλοκές. Με την υστεροσκόπηση, οι επιπλοκές εμφανίζονται σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων και μπορεί να περιλαμβάνουν:

→ Κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία

→ Μόλυνση

→ Βαριά αιμορραγία

→ Τραυματισμό στον τράχηλο, τη μήτρα, το έντερο ή την ουροδόχο κύστη

→ Ενδομήτρια ουλή.

→ Αντίδραση στην ουσία που χρησιμοποιείται για την επέκταση της μήτρας

Τι μπορώ να περιμένω μετά την υστεροσκόπηση;

Εάν χρησιμοποιείται τοπική ή γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείστε για αρκετές ώρες πριν πάτε σπίτι. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να έχετε κάποιες κράμπες ή ελαφρά κολπική αιμορραγία για μία έως δύο ημέρες. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να αισθάνεστε έντονη κούραση. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας:

 • Πυρετό
 • Έντονο πόνο στην κοιλιά.
 • Βαριά κολπική αιμορραγία ή έκκριμα

 

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υστεροσκόπηση, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένες γυναίκες. Στο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό ιατρείο μας, διαθέτουμε εξιδεικευμένη εμπειρία στην διαδικασία της υστεροσκόπησης και είμαστε σε θέση να καθορίσουμε με συνέπεια και ασφάλεια εάν και πότε είναι κατάλληλη για εσάς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υστεροσκόπηση ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να μας καλέσετε στο (+30) 231 065 5505.

Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

 

 

 

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Πρόκειται για ένα τριώροφο Πρότυπο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Ιατρείο, που δημιουργήθηκε και οργανώθηκε από τον Δρ. Μπύρο Απόστολο το 2008. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισ...

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΜΠΥΡΟΣ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ MD, PhD

Γυναικολόγος, Χειρουργός, Μαιευτήρας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.